Vad är SNB?
Formellt heter vi SNB Svenska Nyhetsbyrån i Stockholm AB, men kallas Svenska Nyhetsbyrån eller SNB. Vi bildades 1948 med tidningar som medlemmar/delägare. Vi producerar och distribuerar opinionsartiklar med fokus på politik och samhälle främst till borgerliga och oberoende dagstidningar. Huvudproduktionen består av ledarartiklar. Bland övrigt material finns exempelvis intervjuer, krönikor, debattartiklar och pressklipp. Uppdragsgivare är för närvarande cirka trettiotalet dagstidningar över hela Sverige.
Läs mer på vår hemsida.
När startades SNB:s skribentskola?
Den första kursen arrangerades 2009. 2024 ges kursen för sextonde gången.
När är sista ansökningsdag?
Sista ansökningsdag för 2024 är söndag 10 mars. Läs mer under ansökan.
Vad innebär den avslutande praktikplatsen?
Minst en person som gått kursen kommer att erbjudas praktik under fem månader vid olika politiska redaktioner i Sverige.
Hur många antas i år?
Tio personer.
Vad kostar utbildningen?
Deltagaravgiften är tusen kronor. Då ingår resor inom Sverige, mat och logi på plats. Avgiften erläggs före kursstart.
Vad får jag stå för själv?
Personliga omkostnader, skaffning och liknande under resorna till och från kurshelgerna. Under slutresan får man bekosta enstaka måltid och måltidsdryck själv.
Varför innehåller kursen en utbildning i att göra tv?
I dag integreras media allt mer. De flesta tidningshus har vid sidan av papperstidningen internetrapportering med tv. Det behövs kunskap om mediet även bland opinionsskribenter.
Vad innehåller tv-momentet?
Syftet är att deltagarna efter utbildningen ska kunna gå vidare med webb-tv på egen hand. Under en heldagsutbildning får deltagarna agera framför kameran. Vi fokuserar på praktiska övningar där deltagaren får tillägna sig användbara verktyg som de sedan kan använda i skarpt läge. Övningarna leds av Catta Neuding och Erik Thyselius, båda programledare på Axess TV.
Vem får söka till utbildningen?
Alla som definierar sig som borgerliga och är intresserade av kursinriktningen att lära sig skriva opinionsmaterial, är välkomna att söka. Dokumenterade färdigheter inom journalistik är inget krav. Däremot ställer vi krav på talang, engagemang och intresse.
Måste man vara borgerlig?
Ja. Eftersom utbildningen enbart avser opinionsbildande texter. Som borgerliga räknar vi liberaler, kristdemokrater och konservativa av olika nyanser.
Hur får man besked om man har antagits?
Besked om vilka som antagits anslås på hemsidan och Facebook samt mailas till de sökande och de antagna.
Vem/vilka står bakom utbildningen?
Utbildningen arrangeras av Svenska Nyhetsbyrån. Den finansieras av Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för mediaforskning samt Stiftelsen Fria Media.
Vid träffarna på tidningarna står Svenska Dagbladet, Axess Magasin respektive koncernerna Gota Media, Norrköpings Tidningar Media AB , NWT Media AB och LRF Media som värdar.
Vad innebär skrivövningarna under kursen?
Till varje seminarietillfälle ges en till två skrivuppgifter att lämna in (elektroniskt) senast vid ett givet datum. Tid för individuell genomgång av texten avsätts varje träff. Dessutom omfattar kursen författandet av en bokrecension för Svensk Tidskrift samt en slutuppgift som kan ta sig många olika former efter eget tycke och smak samt ambitionsnivå.
Det finns ingen kurslitteratur, betyder det att kursen är fri från ansträngning?
Nej. Kursen är krävande och utan egen ansträngning kommer du inte att få ut maximalt av den. Det handlar både om aktivt deltagande på kurshelgerna och om att aktivt arbeta med sina alster.
Finns det någon åldersgräns?
Nej. Vi tillämpar ingen åldersgräns, varken uppåt eller nedåt. Vi ställer enbart krav på talang och engagemang. Kursen är dock främst riktad mot yngre människor i 20-35 års åldern, men det har mer karaktären av en riktlinje än en faktisk regel.
Går kursen att kombinera med studier eller arbete?
Förutom seminariepassen och slutresan omfattar kursen cirka åtta hemuppgifter i skrivande. Ingen kurslitteratur ingår. Så ja, det brukar gå utmärkt.
Jag vill börja skriva romaner, är det här en skrivskola för mig?
Tyvärr inte. SNB:s Skribentskola är inte en författarskola eller allmän skrivkurs utan är inriktad på att utbilda borgerliga opinionsskribenter.
Är det här enbart en teoretisk skrivutbildning eller ger det även praktiska färdigheter?
SNB:s Skribentskola är huvudsakligen en hantverkskurs med skrivandet i fokus även om den också bjuder på många tankeställare och intellektuella bryderier genom de många seminarierna. Målet är att deltagarna efter genomgången kurs ska kunna verka som opinionsskribenter. Se presentation för mer information.
Är Svenska Dagbladets kommande traineeutbildning för ledarskribenter ett alternativ till Skribentskolan?
Nej, SvD:s och Schibsteds traineeutbildning är mer av ett fördjupande komplement. Traineeutbildningen handlar om att ta ytterligare steg i sin karriär som ledarskribent medan Skribentskolan handlar om att få in en fot i branschen. Läs mer om Stiftelsen Svenska Dagbladets stipendier för skribenter här.